multimedijalna izložba / 50.000 gostiju posjetilo je Vodotoranj u Vukovaru u 9 mjeseci. Razgovarali smo s pojedinim stranim turistima

Svakoga dana gosti iz svih dijelova svijeta ovdje će poslušati sat povijesti

1.8.2021.
7:00
VOYO logo

Multimedijalna izložba u nekadašnjoj vodospremi, a onda i vidikovac s veličanstvenim pogledom na Dunav, srijemsko vinogorje i Grad Vukovar.

Posebno je to iskustvo koje je posljednjih 9 mjeseci doživjelo oko 50 tisuća posjetitelja vukovarskog Vodotornja. Ovoren je uoči Dana sjećanja prošle godine, a s turistima koji se na simbol otpora svakodnevno penju razgovarao je Tin Kovačić

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Manje od 10 mjeseci nakon što je otvoren za posjetitelje, simbol Hrvatskog otpora ponosno stoji uz Dunav. Svakoga dana gosti iz svih dijelova svijeta ovdje će poslušati sat povijesti. Uglavnom zaključci isti - ovo je posebno mjesto.

"Prvi put sam na vodotornju. Prvo kad sam video toranj obuzela me tuga kako je on... svi ti pokušaji da bude uništen. Ali kad sam ušao unutra i kad sam video kako je on obnovljem, osetio sam radost", rekao je Saško Petreski iz Skoplja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Za Vukovar me obično vežu tužne priče iz poslednjeg rata. Mislila sam da je to žalosno vidjeti ali vidim da je predivan pogled. Nešto fantastično. Da, dirnula me priča. Mi znamo tu priču", rekla je Evgenija Kirovska-Petreski iz Skoplja.

Image
U spomen na žrtve /

Zagi, Vučko i Pobednik 'spašavaju' Vodotoranj: Ovaj je ilustrator oduševio mnoge

Image
U spomen na žrtve /

Zagi, Vučko i Pobednik 'spašavaju' Vodotoranj: Ovaj je ilustrator oduševio mnoge

Priče će im pričati voditelji obilaska ali neke mogu čuti i s interaktivnih panela.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Svaki ekran ima različit sadržaj. Dodirom na ekran pokrene se priča. To su ekrani koji su većinom povijesnog sadržaja. Radi se o pričama vezanih za sam Domovinski rat na području Republike Hrvatske. O samom Vukovaru. Arhivske fotografije naših branitelja u 3D formatu. Jedan od emotivnijih ekrana koji se nalazi na vodotornju", pojasnila je organizatorica obilazaka vodotornja Matea Kelava.

Cijena od 65 kuna turistima je prihvatljiva a Vukovarci imaju priliku nekoliko dana u godini ići na toranj besplatno.

"Više od 35.000 ulaznica je prodano otkako smo otvorili. Međutim to je još veći broj posjetitelja zato što unutar tog broja nalaze se i obiteljske ulaznice", kazala je Kelava.

S vodotornja puca pogled na moćni Dunav. Upravo je to rijeka koja prolazi kroz Europske zemlje i spaja ih. No taj će spoj biti potpun upravo kada motivi poput vodotornja na pravi način ispričaju priče iz kojih će se izvući pouka.

640 projektila pogodilo je vodotoranj. No on je i dalje tu. Njegova je uloga danas drugačija, a svoje će priče pričati generacijama koje će ga tako pamtiti na poseban način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Love island games
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo