Vile i bića Medvednice, Snjeguljica, Alisa u zemlji čudesa, Frankenstein ... stižu u Varaždin

Vile i bića Medvednice, Frankenstein, Bijeli zec iz Alise u zemlji čudesa, Gibonni i Hladno pivo imaju zajedničkog autora – Zdenka Bašića.

10.4.2013.
10:12
VOYO logo

VAFI 4 (Internacionalni festival animiranog filma djece i mladih Varaždin) svoj početak najavljuje izložbom.

Gotovo tjedan dana prije početka festivala, u petak, 19. travnja u 19 sati, u salonu palače Sermage otvorit će se izložba Ilustracije i animacije jednog od najtalentiranijih 'novih' umjetnika Hrvatske Zdenka Bašića, koji je ove godine na čelu VAFI žirija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vile i bića Medvednice

U Varaždin dolazi četrdesetak Bašićevih ilustracija iz više od 30 slikovnica na kojima je radio. Snjeguljica, Alisa u zemlji čudesa i Frankenstein samo su neki od likova koje je ponovno oživio u slikovnicama prevedenima na 12 jezika.

Autor je 2011. izdao i prvu autorsku knjigu Sjeverozapadni vjetar koja je njegov intimni doživljaj priča i legendi koje su mu u djetinjstvu pričale bake.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U njima se pojavljuju vile i bića sjeverozapada Medvednice i samoborskog kraja. Sjeverozapadni vjetar iste godine kad je izašao kritika je proglasila najboljom knjigom za djecu, a dobitnik je i nagrada Grigor Vitez te Kiklop.

Gibonni i Hladno pivo

Upravo Sjeverozapadni vjetar diplomirani ilustrator i animator trenutno pretvara u cjelovečernji igrani film s animiranim dijelovima. Neke od njegovih animacija vidjet ćemo na izložbi u petak. Bašić je zapravo autor poznat svima. Naime, upravo on u suradnji sa Manuelom Šumbercom stoji iza Porinom nagrađenih animiranih Gibonnijevih glazbenih spotova Žeđam i Toleranca kao i Svijeta glamura Hladnog piva (postprodukcije spota te ilustracija albuma).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ljubitelji filmova Tima Burtona u Bašićevim će djelima prepoznati i taj 'štih', što autor kao fan djela američkog redatelja ne krije.

Ulaz na izložbu je besplatan, a bit će otvorena do kraja VAFI festivala, do 28. travnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona