Stiže najpoznatiji zviždač duhanske industrije

Zviždači i njihov doprinos javnom interesu i društveno-političkome napretku tema su ovogodišnjeg Zagrebi! Festivala, koji će se održati od 9. do 11. rujna na nekoliko lokacija.

25.8.2011.
11:26
VOYO logo

Četvrto izdanje ovog društveno angažiranog festivala ugostit će tako jednog od najpoznatijih zviždača, najvećeg borca protiv pušenja te za etičnost u poslovanju korporacija i javne uprave - Jeffreya Wiganda.

Wigand je kao bivši potpredsjednik odjela za istraživanje i razvoj u američkoj duhanskoj tvrtci Brown & Williamson javnosti u emisiji 60 minutes otkrio načine na koje duhanska industrija dokazano kancerogenim aditivima kod konzumenata stvara izrazitu ovisnost, a sebi bilijunski profit. Svjetsku slavu stekao je tek kada je njegova zviždačka priča prikazana u filmu Probuđena savjest (The Insider). Wigand će u kinu Europa održati predavanje 'Pogled iznutra' o transparentnosti poslovanja, odgovornosti korporacija i političara te diskriminaciji zviždača, a sudjelovat će i na okruglom stolu i usporediti iskustva s hrvatskim zviždačima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim Wiganda, posjetitelji festivala moći će pogledati predstavu Poseban teret francuske plesne skupine Beau Geste - zapravo neobični duet plesača Philippea Priassoia i bagera!

Festival će otvoriti i pratiti snažni internacionalni dokumentarnofilmski program zviždačke tematike. Kao gost u Zagreb dolazi srpski redatelj Želimir Gvardiol, autor filma Izdajnik protiv zločinca o slučaju bivšeg generala JNA Vladimira Trifunovića. Tu je i belgijski film Ne baš taliban jordanskog redatelja Fadija Hindasha, te film Plaćeni ubojica - soba 164, o meksičkom plaćenom ubojici, članu meksičkog narko-kartela koji postaje zviždač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, čin svečanog otvorenja obilježit će otkrivanje privremenog spomenika u zlatu Tomislavu Gotovcu, na početku Ilice, kao hommage njegovom radu 'Volim Zagreb' iz 1981. godine. Spomenik postavlja Zagrebi! Festival u suradnji s akademskim kiparom Krešimirom Katušićem, a u sjećanje na izuzetnog umjetnika, prvog domaćeg 'umjetničkog zviždača'.

Praćenje i sudjelovanje u programu Zagrebi! Festivala besplatno je za sav program osim filmskog, za koji se naplaćuje ulaz od 20 kuna za svaku projekciju, dok je za film Izdajnik protiv zločinca ulaznica 15 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Festival će se održati na Trgu bana Josipa Jelačića, u Ilici, u kinu Europa i Dokukinu

Detaljnije o programu možete se informirati na www.zagrebi.com.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vezani članak:

arti-201108220181006

Skriveno u raju
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona