Splitskog Maršala nitko nije želio propustiti

Iako je bila predmet mnogih rasprava posljednjih nekoliko tjedana, komična opera Maršal praizvedena je u splitskom teatru, te je ispraćena dugotrajnim pljeskom prepunog gledališta.

26.5.2011.
16:55
VOYO logo

Silvio Foretić, koji je napisao libreto i glazbu, vjerno je pratio scenarij Brešanova filma. Opera obiluje elementima mjuzikla, izruguje se naslijeđu koje je ON ostavio iza sebe, smije se zaluđenim pojedincima koji žive u prošlosti, ali i novopečenim privatizacijskim bogatašima koji su snove o demokraciji pretočili u vlastite džepove.

U operi Maršal nema politike ni veličanja njegova lika i djela, sve je doista dobra zafrkancija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Dobro sam se zabavio. Predstava je zgodna, vesela, a u vezi s glazbom, ne znam... Ne pratim previše suvremenu glazbu', rekao je Vinko Brešan, autor popularnog filma. Zadovoljan je bio i njegov otac Ivo.

Skandal kao reklama

Mnogi su je vjerojatno došli pogledati jer je premijera sredinom travnja odgođena zbog presude hrvatskim generalima, a onda se dogodio pravi “skandal” i prijetnja tužbom splitskom teatru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Predstava nije otkazana, a još manje zabranjena. Samo je odgođena. Slučajno se podudarilo da se izvodi na nekadašnji Dan mladosti, jer su izvođači slobodni, a drugih termina nije ni bilo', rekao je Duško Mucalo, v. d. intendanta HNK Split.

Istaknuo je da je premijerom Maršala završena izrazito uspješna sezona u kojoj je splitsko kazalište imalo čak 14 premijera, svakih 15 dana po jednu, što nijedan drugi teatar u Hrvatskoj nije ostvario.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Proteklih osam mjeseci dao sam cijelog sebe teatru i mislim da mi se to vratilo. Uz mene je 270 djelatnika HNK Split. Volio bih da se ministar Jasen Mesić pojavi 29. svibnja u HNK Zagreb, da pogleda naš balet Dodir', poručio je nepotvrđeni v.d. intendant.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona