Judita Franković - glavna zvijezda ovogodišnje Pule

Svečanom ceremonijom u subotu navečer počinje 59. festival igranog filma u Puli, odnosno njegov najvažniji, nacionalni dio programa.

20.7.2012.
9:40
VOYO logo

Festival je službeno počeo 14. srpnja, kad su se u malom kinu Valli i na Kaštelu počeli prikazivati filmovi iz međunarodnog programa. Ceremonija otvaranja ipak se čuva za premijerne projekcije u Areni, od kojih ćemo prvu gledati romantičnu komediju Vlatke Vorkapić 'Sonja i bik'.

Jedna glumica, tri filma

U njoj glavnu žensku ulogu tumači mlada Judita Franković, koja će s čak tri filma u konkurenciji biti glavna zvijezda ovogodišnjeg festivala. Osim u filmu otvaranja, igra u trileru Gorana Rukavine “Djeca jeseni”, a ima jednu od dviju glavnih ženskih uloga u kratkom lezbijskom filmu “na kvadrat”, dijelu vrlo očekivanog omnibusa “Zagrebačke priče: Ljubav” koji je režirao najpoznatiji debitant festivala, već priznati redatelj glazbenih spotova Radislav Jovanov Gonzo. Zanimljivo je što u oba spomenuta filma s Juditom glumi Ivana Roščić pa su njih dvije bez sumnje najatraktivniji tandem Pule.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U nacionalnoj konkurenciji ukupno ćemo gledati 11 filmova, od kojih dva reprizna, riječ je o filmovima 'Noćni brodovi' Igora Mirkovića i 'Ljudožderu vegetarijancu' Branka Schmidta. Od premijernih naslova vrlo obećavajuće zvuči “Halimin put” Arsena Antuna Ostojića, autora koji već ima uspješnu 'Divnu splitsku noć' i film 'Ničiji sin'. Producent Ostojićevih dosadašnjih filmova Jozo Patljak u Puli se ove godine pojavljuje u nešto drukčijoj ulozi – kao autor psihološke drame 'Slučajni prolaznik', o socijalnom rubu koji iz dana u dan postaje sve očitiji na zagrebačkim ulicama.

Tu je i veteran Krsto Papić, koji će u Puli predstaviti 'Cvjetni trg' djelomično inspiriran ubojstvom građanina Zorana Dominija, koji je 1999. godine na tom mjestu postao kolateralna žrtva mafijaškog obračuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Filmske veterane u Puli zastupa i Davor Žmegač, koji će predstaviti komediju 'Zabranjeno smijanje'.

Čak dva omnibusa mladih

Hiperproduktivni filmaš Damir Čučić u Puli predstavlja dramu 'Pismo ćaći', i to u malom kinu Valli u kojem će biti prikazan i omnibus 'Košnice' mladih autora iz cijele Europe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona