Neispričana priča američkih superjunakinja

6. Vox Feminae Festival počet će projekcijom dokumentarnog filma Wonder Women! u Kinu Europa.

19.11.2012.
15:20
VOYO logo

Wonder Women! - Neispričana priča američkih superjunakinja bit će prikazan u srijedu 21. studenoga u 19 sati u Kinu Europa kada će i službeno početi šesto izdanje Vox Feminae Festivala.

Dokumentarac redateljice Kristy Guevara-Flanagan se bavi prikazima snažnih žena u popularnoj kulturi, od nastanka stripa 40-tih godina pa sve do blockbustera današnjice. U razgovoru s Lyndom Carter, Lindsay Wagner, stripašima, umjetnicima, te superženama iz stvarnog života, poput Glorije Steinem, Kathleen Hanne, nudi zabavan, ali drugačiji pogled na priče o superjunakinjama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Lezbijsko-feministički pokret od kraja 70-ih

Prije projekcije Wonder Women!prikazati će se i kratki igrani finski film Fungus redateljice Charlotte Miller. U 21 sat na rasporedu je kratki igrani film Hane Jelušić Terarij, za koji je nedavno na Zagreb film festivalu autorica dobila Zlatna kolica za najbolji hrvatski film u programu Kockica, a nakon njega kanadski dokumentarni film Lezbijana- paralelna revolucija, redateljice Myriam Fougere.

Ovaj iznimno zanimljiv dokumentarac pripovijeda o lezbijsko-feminističkom pokretu od kraja 70-ih, kada je nastao do njegovog završetka sredinom 90-ih. Kroz svjedočanstva aktivistkinja, spisateljica, filozofkinja, glazbenica i performerica film progovara o kontekstu u kojem je nastao pokret utemeljen na radikalnoj ideji –zasnovati novi način života fokusiran na žene.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon filmskih projekcija slijedi akustični nastup grupe U pol' 9 kod Sabe koja će otvoriti festivalski party. Festival i ove godine nastavlja promicati žensko stvaralaštvo i problematizirati pitanja roda kroz međunarodni natjecateljski filmski program, radionice, izložbe, predavanja i nastupe glazbenica i DJ-ica.

Prva generacija transseksualnih bakica

Do subote, 24. studenog u sklopu međunarodnog filmskog programa biti će prikazano 17 novih filmova iz 11 zemalja, od čega sedam dugometražnih dokumentaraca koji se, osim superjunakinjama, bave i drag kingovima, prvom generacijom transseksualnih bakica koje su se još 50-ih i 60-ih godina podvrgnule operaciji promjene spola, te pripadnicama revolucionarnog lezbijskog pokreta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na programu su također i neke glazbene ikone, ali i oni kojima je to za dlaku uspjelo postati. Uz koncert, koji je ujedno putovanje u ženski svijet, Antonyja Hegartyja iz grupe Antony and the Johnsons, tu je i dokumentarni film o zaboravljenoj glam rock zvijezdi Jobriathu, kojeg je glazbena industrija u želji za spektaklom i prodajom prozvala 'true fairy of rock', a zatim sažvakala i ispljunula.

Žemsko, film Dunje Ivanišević

Uz filmski program šesto izdanje festivala veliki naglasak stavlja na predstavljanje ženskih i rodno angažiranih festivala, projekata, kolektiva i organizacija iz regije koji će se sastati u Zagrebu u cilju osnivanja platforme za rodne kulturne prakse.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz njihove prezentacije i okrugli stol koji su na rasporedu u četvrtak 22. studenog od 12 do 15 sati, na programu je i radionica koja se bavi glasovima marginaliziranih skupina, predavanje o ekofeminizmu, aromaterapijska radionica za glumice, predstavljanje umjetničkog video projekta nastalog u sklopu All My Independent Women mreže, te projekcija i predstavljanje jednog od prvih hrvatskih feminističkih filmova - ŽemskoDunje Ivanišević.

Kao i svake godine u sklopu festivala će se održati i kreativni sajam. Samo za ovu priliku mini izdanje Bazaara u subotu 24. studenog od 11 do 17 sati preseliti će iz KvArta na kat kina Europa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FNC17
Gledaj uživo 1.lipnja
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona