Kakve sve tajne krije 'obećani' El Dorado?

21.10.2010.
16:28
VOYO logo

Za samo 10 kuna u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti 22. listopada možete saznati pravu istinu o mitovima i tajnama El Dorada i drugih obećanih zemalja kruha i igara. Zanimljiva izlaganja održat će Radmila Iva Janković, Marija Živković i Suzana Marjanić.

Program:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 17 sati Radmila Iva Janković, kustosica MSU-a održat će izlaganje na temu: video i fotografski rad Danice Dakić El Dorado

Video instalacija El Dorado (2006/07) jednako je tako „slika u slici“, „citat“ iz povijesti umjetnosti stavljen u sadašnjicu koju nemilice propituje i dovodi u pitanje. Tapeta s mitskim El Doradom iz 1848, mizanscen je na kojem mladi izbjeglice i emigranti iz Afrike i Azije, smješteni u dom u Kasselu, oslikavaju vlastitu zamisao o zemlji Dembeliji. „Kada promijenimo mjesto boravka i mi se mijenjamo", kaže Danica. El Dorado jest potraga za srećom, utočištem i sigurnošću.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Značenje „doma“, „identiteta“, „nacionalnosti“, „jezika“ posve je promijenjeno u globaliziranom svijetu, posljedice kojih nikome nisu do kraja sagledive. Osjećaj izgubljenosti ne pripada samo Drugima. Upravo zato radovi Danice Dakić tiču se svih nas koji smo – rođenjem ili izborom, svejedno – ostali na kulturno-povijesno-zemljopisnom teritoriju stalnih nemira i prevrata. Ljepota i poetska dimenzija egzistencije drugih skriva se površnom oku, možda baš stoga treba vjerovati umjetnici.

Nakon nje, u 17.30 sati na redu je Marija Živković, kustosica Etnografskog muzeja Zagreb i njena tema El Dorado: potraga za zlatom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

El Dorado, što na španjolskom znači pozlaćeni čovjek, bio je kralj naroda Chibche ili Muisce sa središnjih kolumbijskih visoravni. El Dorado je od pozlaćenog čovjeka prerastao u grad, pa i u cijelo kraljevstvo bogato zlatom. Španjolska legenda o El Doradu nastala je iz pohlepe za zlatom, dok je rezultat potrage za zlatom bila pokorena zemlja.

Marija Živković govorit će ponajprije o ceremoniji ustoličenja kralja na temelju koje je i nastala legenda o El Doradu, o obrednoj i umjetničkoj vrijednosti zlata te o istraživačima koji su poduzimali velike ekspedicije u potrazi za El Doradom koji je uvijek bio zamalo nadohvat ruke, ali nikada nije pronađen.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U 18.00 sati Suzana Marjanić, folkloristica iz Instituta za etnologiju i folkloristiku, prezentirat će temu Književni, glazbeni i filmski El Dorado, ali i tranzicijski El Desperado.

Autorica će podsjetiti na neke književne (npr. John Milton: Izgubljeni raj; Voltaire: Candide; Edgar Allan Poe: Eldorado), glazbene (npr. Nelson Riddle i John Gabriel, Elton John, Iron Maiden) i filmske (npr. Howard Hawks: El Dorado; Werner Herzog: Aguirre, gnjevBožji;Eric Bergeron, Don Paul: Put u El Dorado) obrade ili tek spominjanja predaje o El Doradu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim mita o El Doradu, koji su španjolski osvajači pod Svetim Križem tražili u sjevernom dijelu Južne Amerike, osvrnut će se i na neke druge projekcije o obećanim zemljama kruha i igara, nikad dosegnutoj utopijskoj Dembeliji, bilo u duhovnom ili pak materijalnom smislu, i to s obzirom na ovo vječno nam razdoblje mračne, opasno opake tranzicije zbog bezobzirnih i bezobraznih političkih desperada. Ili kako to moćno pjevaše Let 3 bliske nam 1991. godine: "Padale su države, mijenjale se zastave/ Bili smo svi posljednje šanse" (Let 3: El Desperado).

Uz događanje Potraga za El Doradom cijena ulaznice je samo 10 kuna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona