Jozo Kljaković: Retrospektiva

Retrospektivnom izložbom u Galeriji Klovićevi dvori po prvi se puta na jednome mjestu prikupilo više od 100 djela iz umjetničke ostavštine slikara Joze Kljakovića.

29.12.2009.
12:19
VOYO logo

Jubilarna 120. obljetnica rođenja, ali i 40. godišnjica smrti prigoda su za valorizaciju i kontekstualizaciju opusa ovog danas zanemarenog, a nekada slavnog slikara, velikih narudžbi.

Uz djela koja smo prikupili iz hrvatskih muzeja i galerija, te brojnih privatnih zbirki, na izložbu dolaze i djela iz Zavoda sv. Jeronima u Rimu, crkve sv. Eustahija u Dobroti u Boki kotorskoj, ali i iz Zbirke suvremene sakralne umjetnosti Vatikanskih muzeja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim atelijerskih slika, koje će na izložbi biti najbrojnije, uspjeli smo posuditi i neka od monumentalnih platna vezanih uz interijere.

Uz ulja na platnu, neizbježan segment Kljakovićeva opusa su fresko ciklusi u sv. Marku, crkvi sv. Martina u Vranjicu, sv. Mariji u Biskupiji kod Knina, kao i mozaici na pročelju Zavoda sv. Jeronima u Rimu, koje ćemo, obzirom da se radi o nepokretnoj baštini, predstaviti kroz projekcije ili fotografske reprodukcije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi se nalaze i čuveni Kljakovićevi crteži, te skice prema kojima je radio freske. Ne manje značajan segment je Kljakovićev opus karikatura, na kojima donosi čitavu plejadu suvremenika; od poznatih književnika, glazbenika, slikara i političara do dakako, profesora, svojih kolega na Akademiji likovne umjetnosti u Zagrebu.

Kronološki pregled Kljakovićeva stvaralaštva grupiran je prema najznačajnijim svjetovnim i sakralnim temama pri čemu su zastupljene mediteranske teme; težaka, kupača i ribara, ali i sakralne teme, kao i teme iz romansirane hrvatske prošlosti. Uz umjetnički opus, izložba će predstaviti i arhivski /dokumentarni materijal te portrete Kljakovića u radovima drugih umjetnika, njegovih suvremenika, kroz koje ćemo pokušati dočarati bogatu i premalo poznatu biografiju ovoga desetljećima prešućivanog autora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izložbu prati i katalog, bogato opremljen fotografijama snimanim na svim važnijim lokacijama Kljakovićeva stvaralaštva, kao i tekstovima o Jozi Kljakoviću, kojima smo obuhvatili najznačajnije teme: biografiju - koja je u slučaju ovog slikara poznatija od opusa, umjetnički rad i kulturno djelovanje, životna i stilska presijecanja sa kiparom Ivanom Meštrovićem, Kljakovićeve crteže, ilustracije i karikature, kao i donaciju kuće i zbirke umjetnina na Rokovu perivoju 4, gradu Zagrebu.

Autorica izložbene koncepcije je Petra Senjanović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na izložbi će se prikazivati i dokumentarni film o Jozi Kljakoviću, redateljice Milke Barišić (HTV, 2004. - 2009.), kao i dragocjen arhivski film iz četrdesetih godina prošloga stoljeća.

Izložba traje do 24. siječnja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Hell's kitchen
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona