Jesmo li spremni na udaju radi EU putovnice?

U sklopu off programa trećeg Bijenala kvadrilaterale Muzeja moderne i suvremene umjetnosti, riječkoj je publici svoj projekt Integracija nemoguća? predstavila srpska umjetnica Tanja Ostojić.

23.1.2010.
13:12
VOYO logo

Tanja Ostojić već godinama svojim radovima na vrlo provokativan način propituje i ispituje migracijsku politiku EU i problematiku schengenske granice.

Najavljujući predavanje umjetnice poprećeno video prezentacijom njezinih projekata, kustosica Ksenija Orelj je podsjetila da se radi o autorici koja na međunarodnoj sceni izlaže od 2000. godine izazivajući medijsku prašinu i burne reakcije unutar profesionalnih krugova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Radovi joj se mogu podijeliti u dvije skupine, prva obuhvaća projekte koji direktno referiraju na umjetnički sustav, dok drugu skupinu čini niz multimedijskih radova koji se bave problematikom migranata, slobode kretanja i umjetničkog djelovanja unutar schengenskog sustava, piše Novi list.

Tražim muža s EU putovnicom naziv je jednog od najkompleksnijih radova iz te skupine koji je trajao od 2000. do 2005. godine radi čega se čak i udala za njemačkog umjetnika Klemensa Golfa ne bi li došla do EU putovnice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostojićeva i Golf upoznali su se na performansu u Beogradu, nakon šestomjesečnog dopisivanja potaknutog oglasom kojeg je postavila na internet. Dobila je nekoliko stotina ponuda, od kojih je najzanimljivije i objavila, a najviše ih je bilo iz Amerike, Njemačke i Austrije.

''Zanimljivo je da nije bilo ponuda iz Italije i Španjolske, gdje je samo jedna godina braka dovoljna da dobijete putovnicu, za razliku od Danske gdje tek poslije sedam godina imate pravo aplicirati za državljanstvo '', izjavila je kontroverzna umjetnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njihovo je vjenčanje bilo u Beogradu, a nakon braka od tri i pol godine, umjetnica nije uspjela dobiti stalnu dozvolu boravka, već samo produžetak na daljnje dvije i pol godine, jer nisu priložili obiteljsku prijavu prihoda.

Za potrebe projekta koji se bavi nelegalnim prelascima granica, Tanja Ostojić je i sama ilegalno prešla granicu Slovenije i Austrije, a prikazala je i rad kojima za vrijeme terorističkih napada u Londonu šeta ulicama Manchestera odjevena u burku s dezenom maskirne uniforme, kao i performans Sačekajte iza liniji, tijekom kojeg je od posjetitelja Instituta za suvremenu umjetnost u Berlinu uzimala otiske prstiju, piše Novi list.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U svojim projektima Ostojićeva se posebno bavi i položajem Roma, a riječka je publika imala priliku vidjeti i video Sans papier s iskazima neželjenih stranaca u berlinskom deportacijskom zatvoru.

''Migranti se obično predstavljaju kao grupa bez lica, a moji projekti dolaze kao pokušaj da kroz vlastitu priču budem jedan od aktera tog miljea'', rekla je Ostojić koja je projekte iz tri ciklusa (Prelasci granica, Goli život, Projekt integracija) posvećena toj problematici objedinila u knjizi Integracija nemoguća?.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sisi
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona

Još iz rubrike

Image

Artistico predstavlja zanimljiv festivalski program i poziva na najkreativniju nabavku poklona