'Teško je biti Srbin u Vukovaru'

Književnica Ivana Simić Bodrožić smatra da je problem s ćirilicom u Vukovaru vrh ledenog brijega jedne politike koja traje već dulje. "Sve je krivo postavljeno", ocijenila je mlada književnica.

20.10.2013.
16:59
VOYO logo

Ivana Simić Bodrožić u emisiji Nedjeljom u dva govorila je o stanju u Vukovaru i prosvjedima protiv ćirilice.

Najveći problem leži u samom pitanju "jeste li spremni prihvatiti dvojezične ploče ili ste protiv". "To je promašeno pitanje", smatra Simić Bodrožić. Kaže da se sve svodi samo na to jeste li lijevi ili desni - i ne govori puno o problemima u Vukovaru.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Neprirodno miran grad

Prema njezinu mišljenju, Vukovar je bio čak neprirodno miran grad do sada nakon svega što se ondje događalo u ratu, a nitko nije pitao kako je to moguće.

"Institucije i politika bi se trebali baviti napokon bitnim stvarima i životom u Vukovaru. Ne može se smiriti sve toliko brzo, može proći 100 godina, ništa ne može biti bolje samo od sebe, ljudima se treba pomoći, treba nešto napraviti da bi se stvari poboljšale", kazala je Simić Bodrožić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Mišljenja je da bi u Vukovaru trebalo otvoriti nešto kao centar za mir, centar za ljude s traumama ili centar za terapiju, nešto što neće biti "obojeno".

"Sve je krivo postavljeno", ocijenila je mlada književnica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatra da problem nije ćirilica, već ono što se dogodilo.

"Stožer govori: Ne želimo ćirilicu. To je kriva poruka jer problem nije ćirilica, tako dolazi do nesporazuma, treba govoriti o tome koliko ljudi još nije pronađeno", kazala je Vukovarka koja živi u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Teško biti je biti Srbin u Vukovaru, pogotovo ljudima koji ne žele potpirivati vatru nego žele živjeti normalan život", kazala je Simić Bodrožić koja je i sama prošla strahote rata, koje je opisala u svom romanu Hotel Zagorje.

Austrijanci nisu postali Nijemci

U razgovoru je priznala da ni njoj nije svejedno gledati ćirilicu u Vukovaru, ali tvrdi da bi se s vremenom priviknula ako se druge stvari u gradu poboljšavaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Austrijanci nisu postali Nijemci zato što govore njemački", kazala je te ponovila kako se problemu treba pristupiti na jedan sasvim drugi način jer ovako se problemi samo zaoštravaju.

Nepoznati počinitelj skinuo je u subotu oko 21 sat ploče s dvojezičnim natpisima sa zgrade državne uprave u Vukovaru koje su na tu zgradu bile ponovno postavljene prošloga tjedna. Da su ploče nestale s pročelja zgrade primijetio je noćni čuvar pri obilasku zgrade. Policija traga za počiniteljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Skinute ploče zamijenit će se novima, koje su već u izradi.

KSW 94
Uživo 11. svibnja
VOYO logo